Ajattelitko pelmahtaa jonkun syntymäpäiväjuhliin kutsumatta? – Varo, koko elämäsi voi muuttua
Flor Salazar Martinez
Sercan Alkan
Julkaistu 05.12.2024 klo 4:45
Marraskuinen taivas on yllättävän kirkas, kun kävelemme Turun kaduilla. Olemme matkalla tapaamaan pariskuntaa, jonka tiet ristesivät täällä tavalla, joka ei tunnu sattumalta.
Megha Goswami ja Kristaps Kovalonoks muuttivat Suomeen kuusi vuotta sitten Intiasta ja Latviasta. Molemmilla oli sama tavoite: opiskella maisteriksi Turun yliopistossa. Meghan luki molekyylibiotekniikkaa ja -diagnostiikkaa, Kristaps suomalais-ugrilaisia kieliä.
He kuulivat toisistaan nopeasti, kun molemmat valittiin yliopiston kansainvälisiksi opiskelijalähettiläiksi. Ensimmäinen kohtaaminen kasvotusten tapahtui Kristapsin syntymäpäivillä, jonne Megha ilmestyi kutsumatta.
“Olin sinkku, ja siellä oli ilmaista ruokaa ja juomaa”, Megha selittää nyt puoliksi vitsaillen.
Olipa motiivi mikä tahansa, tapaamisesta selvästi käynnistyi jotain. Niistä juhlista alkaen Megha ja Kristaps ovat olleet yhdessä – ensin ystävinä ja sittemmin avioparina.
Nyt lämmittelemme pariskunnan hiljattain ostamassa talossa. Kaksi kulttuuria kietoutuu yhteen viihtyisän ruokailuhuoneen sisustuksessa. Pienessä kirjahyllyssä on kirjoja Intiasta ja Latviasta. Seinällä roikkuu kuva Meghan ja Kristapsin perheestä. Huonekalut ovat pohjoismaista tyyliä, mutta myös kirkkaita värejä näkyy ympäriinsä.
Huomio kiinnittyy studiovaloihin, jotka on asetettu suuren beigen sohvan viereen. Täällä Megha ja Kristaps kuvaavat osan vloginsa sisällöstä. Paitsi pariskunta, he ovat myös liikekumppaneita ja sisällöntuottajia. Sosiaalisessa mediassa heidät tunnetaan nimellä Couple of Expats.
Suomeen? Ihanko totta? Miksi?
Kristaps syntyi ja kasvoi Latviassa. Teini-ikäisenä hän ymmärsi, että saadakseen haluamansa elämän, hänen olisi aloitettava alusta maassa, jossa on vahva tukijärjestelmä.
Suomi oli sellainen maa. Kristaps alkoi tehdä kovasti töitä tavoitteensa eteen.
Hän opiskeli pääaineenaan suomen kieltä ja kääntämistä Latviassa ja osallistui kesäkursseille Vaasassa. Hän vietti vuoden vaihto-opiskelijana Turun yliopistossa ja suoritti useita harjoittelujaksoja suomalaisissa yrityksissä.
Turku oli looginen valinta myös maisteriopintoihin.
“Olin käynyt Suomessa useita kertoja ja tunsin maan riittävän hyvin.”
Meghan kokemus on hieman erilainen. Hän on syntynyt Intiassa, mutta vietti osan lapsuudestaan Taiwanissa ja Yhdysvalloissa. Hänen isänsä on syöpätutkija, jonka työ on vienyt perheen eri puolille maailmaa. Isän ammatti vaikutti myös Meghan päätökseen hakeutua tieteelliselle uralle.
Suoritettuaan kandidaatin tutkinnon Intiassa Megha päätti hakea maisteriopintoihin ulkomaille.
“Hain maisteriohjelmiin ympäri maailmaa. Suomi oli se, joka tarjosi minulle täyden stipendin.”
Megha ei tiennyt Suomesta paljoakaan. Tai kuten Kristaps muotoilee asian heidän uudessa kodissaan, kuppi teetä ja pulla käsissään: “Hän ei edes tiennyt, missä Suomi on kartalla.”
Megha nauraa ja myöntää, että puoliso on oikeassa. Intiassa maastamuutto on yleistä, mutta Suomi ei ole viiden tärkeimmän kohdemaan joukossa.
Meghan vanhemmat kuitenkin tiesivät Suomen ja arvostivat sen turvallisuutta ja mainetta hyvänä maana tutkijoille. Mutta valtaosan ihmisistä reaktio oli erilainen, Megha muistelee.
“Kerroin heille, että muutan tänne, ja he vastasivat: ‘Suomeen? Ihanko totta? Miksi?'”
Harrastuksesta oikeaksi liiketoiminnaksi
Megha ja Kristaps ovat dokumentoineet kokemuksiaan maahanmuuttajina Suomessa jo vuosia. Kaikki alkoi ruokabloggaamisesta, jossa he jakoivat kotikulttuuriensa inspiroimia reseptejä.
“Aloimme nauhoittaa videoita keittiössä pandemian aikana”, Megha kertoo.
Ruokasisältöjen tekeminen opetti heille arvokkaita taitoja, mutta he huomasivat, että maahanmuuttajat painivat toisenlaisten ongelmien kanssa.
“Maahanmuuttajilla on usein vaikeuksia Suomen työmarkkinoilla – miten suunnitella suomalaistyylinen ansioluettelo, valmistautua työhaastatteluihin tai hoitaa yrityksen perustamiseen liittyvät käytännön asiat”, Kristaps kertoo.
Pariskunnan mielestä oikein kukaan ei puhunut näistä asioista. Couple of Expats oli heidän vastauksensa ongelmaan.
Projektista on tullut menestys. Sillä on yli 15 000 seuraajaa eri sosiaalisen median alustoilla. He ovat pääosin korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka yrittävät asettua Suomeen tai harkitsevat muuttoa.
Instagramissa ja TikTokissa Megha ja Kristaps julkaisevat kevyitä, lyhyitä videoita suomalaisista perinteistä ja päivityksiä henkilökohtaisesta elämästään. YouTube-kanavallaan he käsittelevät syvällisemmin vakavampia aiheita, kuten pärjäämistä Suomen työelämässä, verkostoitumista, työmahdollisuuksia tai asunnon ostoprosessia.
On uskallettava ottaa riski
Nykyään Megha ja Kristaps pyörittävät Couple of Expatsia iltaisin ja viikonloppuisin. Päivisin kumpikin käy kokopäivätöissä. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut.
Vuonna 2022, kaksi viikkoa kihlautumisen jälkeen, Megha sai puhelinsoiton silloiselta pomoltaan. Tämä kertoi, että työpaikalla olisi edessä muutosneuvottelut.
Vaikka Megha ei ollut varma, oliko hänen työpaikkansa vaarassa, hän päätti toimia. Hän kysyi suomalaisilta ystäviltään, mitä tilanne oikeastaan tarkoitti. Hän otti yhteyttä ammattiliittoonsa kysyäkseen työttömyyskorvauksista ja yritti ymmärtää prosessia.
Lopulta hän päätti hakea markkinointivirittämö-nimiseen valmennusohjelmaan. Sen kautta luvassa oli kuuden kuukauden palkaton harjoittelujakso, josta olisi mahdollisuus edetä vakituiseen työpaikkaan koeajan jälkeen.
“Totuus on kuitenkin se, että kovinkaan montaa ei palkata töihin ohjelman jälkeen. Otin riskin, kun päätin irtisanoutua ja lähteä tähän ohjelmaan.”
Myös Kristaps on kokenut muutaman kuukauden työttömyysjakson Suomessa. Hänen tarinansa ei ole yhtä onnellinen. Kristaps ymmärsi liian myöhään, että saadakseen ansiosidonnaista työttömyysturvaa, on kuuluttava työttömyyskassaan.
“Minut irtisanottiin ennen tuen saamiseen vaadittavan ajan täyttymistä.”
Nuo kuukaudet ovat jääneet mieleen rankkoina, koska elanto oli Kelan työttömyyskorvauksen varassa.
“Epäilemättä meitä on auttanut se, että meillä oli toisemme”, Megha sanoo. “Jos toisella on vaikeaa, toinen on kallio.”
Jos Suomessa haluaa yrittäjäksi, on oltava aktiivinen
Couple of Expats on tehnyt Meghasta ja Kristapsista yrittäjäpariskunnan. Harrastuksesta alkanut projekti on nyt kummallekin toinen työ.
“Se on meidän lapsemme, johon käytämme kaiken liikenevän vapaa-ajan”, Megha sanoo. “Se vaatii paljon työtä, mutta olemme onnistuneet tasapainoilemaan.”
Aina ei ole helppoa olla itsensä pomo.
“Meidän on oltava yhtä aikaa toimitusjohtajia, markkinointitiimi, suunnittelijoita sisällöntuottajia ja talousasiantuntijoita “, Kristaps selittää.
Meghan ja Kristapsin mielestä yrityksen perustamisessa onkin elintärkeää pohtia riskejä ennalta. Toinen arvokas oppi on ollut se, että avun on sallittua pyytää apua. Englanninkelisen tiedon löytäminen voi Suomessa olla hankalaa ja omaa aktiivisuutta tarvitaan.
“Suomessa on monia yritysvalmentajia ja yritystoimistoja, jotka tarjoavat neuvontaa ja opastusta yrittäjiksi aikoville”, Megha sanoo.
“Palveluja saa englanniksi, mutta usein tarvitaan myös paikallinen kontakti, joka voi niin sanotusti opastaa ja osoittaa oikeaan suuntaan. Tiedon löytäminen voi olla hyvin vaikeaa.”
Suomi on hyvin verkottunut maa
Aurinko on laskenut ja tee jäähtynyt Turussa. Yksi kysymys on kuitenkin vielä kysymättä: Jos Suomessa selviytyminen kerran kysyy rohkeutta, ilmestyisittekö yhä kutsumatta jonkun toisen juhliin?
Molemmat vastaavat nauraen. He myöntävät, että ovat elämässään kehittäneet myös toisenlaisia strategioita uusien ihmisten tapaamiseen. Pariskunnalla on aktiivinen sosiaalinen elämä. He käyvät ystäviensä järjestämissä juhlissa, mutta pitävät samalla silmänsä ja kalenterinsa auki verkostoitumismahdollisuuksien varalta.
“Suomi on hyvin verkottunut maa”, Kristaps sanoo. “Aktiivisuus ja uusien ihmisten tapaaminen auttaa, koska koskaan ei tiedä, mihin yhteydet voivat johtaa.”
*Tämän kieliversion tuottamisessa on hyödynnetty tekoälyä.