Andrei Zhvavyi on ensimmäinen saamelainen turvapaikanhakija Suomessa  

Andrei Zhvavyi pelkää joutuvansa vainon kohteeksi Venäjällä, koska hän on osallistunut Murmanskin alueen saamelaisyhdistyksen toimintaan.

Alexandr Trifonov

Julkaistu 30.01.2024 klo 8:11

Saamelaisaktivisti Andrei Zhvavyi kuvattuna kiltinänsaamelaisessa puvussa Riddu Riđđu -alkuperäiskansafestivaaleilla Pohjois-Norjassa viime kesänä. KUVA: ANDREI ZHVAVYIN ARKISTO.

Venäläinen saamelaisaktivisti Andrei Zhvavyi on hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta. Hän on ensimmäinen saamelainen turvapaikanhakija Suomessa.  

Zhvavyi uskoo, että hänellä on perusteita pelätä joutuvansa vainon kohteeksi Venäjällä. Syynä on, että hän on osallistunut Murmanskin alueen saamelaisyhdistyksen toimintaan.  

Saamelaisyhdistys ei ole tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Esimerkiksi yhdistyksen puheenjohtaja Aleksandr Slupachik odottaa parhaillaan turvapaikkapäätöstä Norjassa jouduttuaan viranomaisten painostuksen kohteeksi. 

Poliittisen vainon lisäksi Zhvavyi pelkää joutuvansa taistelemaan rintamalle Ukrainaan. 

Venäjän, Suomen, Norjan ja Ruotsin saamelaisten yhteisen Saamelaisneuvoston kulttuurilautakunnan jäsen Andrei Danilov vahvistaa, että Zhvavyi on ensimmäinen Suomesta turvapaikkaa hakenut Venäjän saamelainen. 

“Saamelaisjärjestöt tuntevat Andrei Zhvavyin tilanteen. Olemme pieni kansa, Venäjällä meitä on vain noin 1500, joten tunnemme kaikki toisemme. Voin varmasti sanoa, ettei kukaan meistä ole aiemmin hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta”, Danilov sanoo. 

Turvapaikanhakijana omalla maallaan 

Andrei Zhvavyin mukaan hänen saamelaista taustaansa ei ole huomioitu, vaan hän kokee olevansa turvapaikahankijana samassa asemassa kuin muut Venäjältä vuoden 2022 liikekannallepanon jälkeen Suomeen saapuneet.  

Zhvavyi huomauttaa hakevansa kuitenkin turvapaikkaa käytännössä omalla maallaan, koska Saamenmaa sijaitsee neljän valtion alueella: Venäjällä, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. 

“Kerroin Maahanmuuttovirastolle, että olen saamelainen, ja haluan Inariin, Saamenmaahan”, Zhvavyi sanoo.  

Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan Zhvavyin mukaan voinut järjestää haastattelua Inarissa. Tällä hetkellä Zhvavyi odottaa ensimmäistä haastatteluaan Etelä-Lapissa. 

Norja karkotti Suomeen 

Zhvavyi pakeni Venäjän osasta Saamenmaata heti liikekannallepanon jälkeen. Hän matkusti Norjaan ja haki sieltä poliittista turvapaikkaa joulukuussa 2022. Norja hyväksyi hänen hakemuksensa. Yhdeksän kuukauden kuluttua Zhvavyi kuitenkin karkotettiin Suomeen, koska hänellä Suomen myöntämä Schengen-viisumi. 

EU:n lainsäädännön mukaan henkilön on haettava turvapaikkaa siinä maassa, joka on myöntänyt hänelle Schengen-viisumin. Norja on yksi Schengen-maista. Zhvavyi kertoi Norjan maahanmuuttoviranomaisille haluavansa jäädä maahan, koska hänellä on saamelaisena läheiset siteet maan saamelaisalueeseen. 

Norjan viranomaiset perustelivat päätöstään sillä, että myös Suomi on saamelaisten perinteistä aluetta, jossa saamelaisten oikeudet on turvattu lainsäädännöllä. Satakieli on nähnyt Norjan maahanmuuttoviraston tekemän karkotuspäätöksen. 

Zhvavyi odottaa nyt turvapaikkahakemuksena etenemistä Suomessa.  

“Oikeusavustajani mukaan hakemuksellani on hyvät mahdollisuudet menestyä”, Zhvavyi sanoo. 

Suomen maahanmuuttovirasto kieltäytyi kommentoimasta Andrei Zhvavyin tapausta vedoten turvapaikanhakijoiden tietojen luottamuksellisuuteen.