Elena Anikushyna perusti Suomessa maahanmuuttajanaisia tukevan verkoston, jollaista hän olisi itse tarvinnut 

Valkovenäläinen Elena Anikushyna tietää, millaisia vaikeuksia Suomeen muuttaneet naiset voivat kohdata työelämässä.

Darja Vesala

Julkaistu 30.01.2024 klo 8:05

Muokattu 30.01.2024 klo 8:05

Elena Anikushyna uskoo, että jos ihminen tietää, mitä hän haluaa, siitä on hyötyä myös muille. KUVA: ELENA ANIKUSHYNAN ARKISTO.

Kouvolassa asuva Elena Anikushyna on äskettäin palannut Espanjan Burgosista. Siellä hän osallistui kuukauden mittaiseen yritystapahtumaan yhdessä noin 300 muun eurooppalaisen naisyrittäjän kanssa. 

”Oli yllättävää nähdä, kuinka eri Euroopan maista tulevat naisyrittäjät kärsivät samoista ongelmista.” 

Puheeksi nousivat jaksaminen ja miten löytää aikaa rentoutua. 

EU:n rahoittaman tapahtuman tavoitteena oli rakentaa kansainvälistä naisyrittäjien verkostoa ja jakaa osaamista. Anikushynan yritys Inostranka oli valittu mukaan yli 4000 hakijan joukosta. 

Inostranka-yhteisön liikeideana on tarjota venäjänkielisille maahanmuuttajanaisille vertaistukiverkosto. Nimi Inostranka tarkoittaa ulkomaalaista. Palvelu toimii pääasiassa Instagramissa. 

Rakkaus toi Suomeen 

Kahdeksan vuotta sitten Anikushyna tapasi suomalaisen miehen, meni naimisiin ja muutti Valko-Venäjän Minskistä Kouvolaan. Kahdeksanvuotias poika ensimmäisestä avioliitosta seurasi pian perässä. 

”Ajattelin vain mennä virran mukana.” 

Töitä Anikushyna uskoi löytävänsä, kunhan vain oppisi kielen. Sen tarkemmin hän ei asiaa suunnitellut. 

”Tämä oli virhe, jonka monet maahanmuuttajat tekevät.” 

Muutamassa vuodessa Anikushyna opiskeli kielen, valmistui ammattikoulusta matkailumarkkinoijaksi ja sai työpaikan matkatoimistosta. Samaan aikaan hän aloitti Instagramissa blogin, jossa kertoi elämästään Suomessa.  

”Monet valkovenäläiset ystäväni olivat kiinnostuneita kuulemaan siitä.” 

Elena Anikushyna on halunnut pitää Inostrankan toistaiseksi vain naisten yhteisönä, vaikka jäsenhakemuksia on tullut myös miehiltä. KUVA: ELENA ANIKUSHYNAN ARKISTO.

Vaikeuksista syntyi liikeidea 

Vaikeudet Anikushynan arjessa alkoivat, kun hän erosi miehestään. Arki yksinhuoltajana ilman pysyvää oleskelulupaa sai miettimään, miten selviytyä uudessa elämäntilanteessa.  

”Venäjänkielisessä yhteisössä moni ajattelee, että suomalainen aviomies on pääsylippu elämään Suomessa. Minusta tuntui, että ilman miestäni en ollut mitään, vaikka en ollut koskaan istunut päivääkään toimettomana.” 

Ystävät Valko-Venäjällä neuvoivat palaamaan takaisin kotiin, mutta Anikushynan 10-vuotias poika halusi jäädä Suomeen. Koulu ja ystävät olivat täällä. 

Voidakseen jäädä Suomeen eron jälkeen Anikushyna tarvitsi säännölliset tulot. Työt matkatoimistossa olivat loppuneet koronapandemiaan, uutta ei tahtonut löytyä. Lopulta hän löysi tutun kautta töitä siivoojana. Päivät saattoivat venyä 12-tuntisiksi. 

”Joskus tulin kotiin ja itkin. Minusta tuntui, että siivoaminen oli ainoa, mihin kelpasin Suomessa.” 

Inostranka-verkosto syntyi näiden kokemusten pohjalta vuonna 2021.  

Tavoitteena kansainvälistyminen 

Inostranka on yhteisö, johon pääsee mukaan 30 euron kuukausimaksulla. Jäseniä on tällä hetkellä noin 70. Vertaistuen lisäksi tarjolla on palveluita, kuten psykologin luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä apua urasuunnitteluun. 

Kahden ja puolen vuoden ajan Anikushyna veti yhteisöä omin voimin. Nykyisin mukana on vapaaehtoisia. Tulevaisuudessa Anikushyna haluaa kasvattaa Inostrankan suureksi kansainväliseksi yhteisöksi. 

”Tiedän millaisia tarpeita maahanmuuttajanaisilla voi olla ja miten auttaa heitä.” 

Oma kokemus opetti  

Omien kokemustensa myötä Anikushyna ajattelee, että maahanmuuttajien olisi hyvä suunnitella jo etukäteen, mitä he haluavat tehdä uudessa kotimaassaan. 

”Uskon, että ihminen, joka tietää mitä haluaa ja noudattaa suunnitelmaansa, tuo varmasti enemmän hyötyä maalle, jossa hän asuu.” 

Yrittäjyyden Anikushyna näkee pikemminkin polkuna kuin tavoitteena.  

”Tärkeintä on olla pelkäämättä virheitä ja olla valmis ottamaan myös riskejä.”