Miten selvitä opiskeluista Suomessa? 

Haastateltujen mukaan talouden hallinta ja yhteyksien luominen ovat kansainvälisten opiskelijoiden keskeisiä haasteita Suomessa.
Viisi maahanmuuttajataustaista opiskelijaa kertoo parhaat vinkkinsä.

Mikhail Tegin

Sercan Alkan

Julkaistu 14.05.2025 klo 2:28

Muokattu 15.05.2025 klo 3:17

Читать версию статьи на русском языке>>>

Opiskelu vieraassa maassa voi olla haastavaa. Uuteen ympäristöön, kieleen, byrokratiaan ja opiskelutapoihin tottuminen vaatii voimia. Satakieli kysyi viideltä maahanmuuttajataustaiselta opiskelijalta, mitkä asiat ovat auttaneet heitä opinnoissaan ja arjessa Suomessa. 

Neuvojaan antoivat Turun yliopistosta ja Åbo Akademista valmistuneet Alisa Belmas Venäjältä ja Noémie Hueber Ranskasta, Åbo Akademissa opiskeleva Patricia Witte Saksasta sekä ukrainalaiset Yuliia Bobokalo ja Kateryna Pavlova, jotka opiskelevat Turun ammattikorkeakoulussa. 

Kaikki viisi nostivat haastatteluissa esiin kaksi teemaa: talouden ja sosiaaliset suhteet. Seuraavat vinkit on koostettu heidän vastauksistaan. 

Talous: Miten opiskelijan rahat riittävät? 

Saadakseen oleskeluluvan Suomessa, ulkomaalaisen opiskelijan on osoitettava vähintään 800 euron kuukausitulot. Monet korkeakoulut ja Opetushallituksen ylläpitämä Study in Finland -verkkosivusto kehottavat kuitenkin varautumaan hieman suurempiin, keskimäärin 700–1200 euron kuukausimenoihin. 

Opiskelijan tulot ovat monesti niukat, joten erilaisia keinoja rahan säätämiseen kannattaa selvittää aktiivisesti. 

Opiskelija-asunnossa asut edullisemmin 

Asuminen on väistämättä yksi opiskelijan suurimmista menoeristä. Opiskelija-asunnoissa vuokrat ovat kuitenkin keskimäärin jopa yli viidenneksen markkinahintaa edullisempia. Useimmiten myös sähkö, vesi ja internet sisältyvät vuokraan.  

Opiskelija-asunnoista käydään kuitenkin usein kova kilpailu, eikä niitä välttämättä riitä kaikille halukkaille. Kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, neuvoo Alisa. Kun hän itse aloitti opintonsa, hän selvitti heti opiskelupaikan saatuaan, milloin haku opiskelija-asuntoihin alkaa.  

Opiskelija-asuntoa voi alkaa hakea heti sen jälkeen, kun opiskelupaikka on vahvistettu. Opiskelija ei kuitenkaan välttämättä saa asuntoa heti, vaan usein asuntoa joutuu jonottamaan. Jonotusajat vaihtelevat paljon eri asuntotyyppien ja kohteiden mukaan. Tyypillisesti puhutaan 1–2 kuukaudesta, mutta esimerkiksi perheasuntoihin jono voi olla jopa puoli vuotta.  

Eri palveluntarjoajilla on myös erilaisia sääntöjä siitä, keitä he suosivat asuntojen jaossa. Esimerkiksi opintojaan aloittava opiskelija saattaa ohittaa muut jonossa, vaikka olisi jättänyt hakemuksen myöhemmin.  

Alisa jätti oman hakemuksensa heti haun avauduttua puolenyön jälkeen. Parin kuukauden päästä hän sai tarjouksen vuokra-asunnosta. 

Hyödynnä opiskelijaedut 

Opiskelija saa monet tuotteet ja palvelut edullisemmin. Aivan aluksi kannattaakin tarkistaa, mitä oma oppilaitos tarjoaa opiskelijoilleen. 

Yuliia kertoo saavansa maksutta käyttöönsä esimerkiksi Microsoftin toimisto-ohjelmat, kuten Wordin, Excelin ja Powerpointin sekä tekoälyapuri Copilotin. Ne säästävät rahaa ja ovat lisäksi iso apu opiskelussa, hän kehuu. 

Neljä suomalaista yliopistoa sijoittui 300 parhaan akateemisen yliopiston joukkoon maailmanlaajuisesti Times Higher Education World Reputation Rankings -listalla vuonna 2025.

Alisa neuvoo liittymään oman oppilaitoksen opiskelijajärjestöön. Niin saa käyttöönsä opiskelijakortin, joka tarjoaa monia etuja opintojen ajan. 

”Opiskelijakortilla saa Turussa lounaan opiskelijaravintolasta 2,95 eurolla”, hän sanoo. Myös monet muut kahvilat ja ravintolat tarjoavat opiskelija-alennuksia. 

Käytännössä jokaisessa kaupungissa opiskelija myös kulkee halvemmalla joukkoliikenteessä. Samoin monet liikuntapalvelut, kuten uimahallit tai kuntosalit ovat edullisempia opiskelijalle, Yuliia sanoo. 

Lisää etuja ja alennuksia löytyy opiskelijasovelluksista, kuten Frankista, vinkkaa Kateryna. Alennuksia voi saada kulttuuritapahtumista tai vaikka elektroniikasta. 

Myös kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden omia sovelluksia kannattaa ladata, Kateryna sanoo. Niiden alennukset ovat kaikkien saatavilla, mutta niistä hyötyy opiskelijakin. 

Alisa neuvoo perehtymään huolella siihen, miten Suomen ruokakauppajärjestelmä ja -ketjut toimivat. Kullakin ketjulla on oma bonusjärjestelmänsä, jotka toimivat eri tavoin. Opiskelija voi hyötyä paljon niiden eduista ja tarjouksista.  

Hanki käytettynä tai maksa työllä 

Jos haluat hankkia tavaroita edullisesti, mene kirppikselle, vinkkaa Noémie Hueber. Niiltä löytää esimerkiksi halpoja vaatteita, huonekaluja tai urheiluvälineitä.  

Noémie tutustui kirpputoreihin suomalaisten ystävien avulla, mutta niitä löytää myös verkosta, hän muistuttaa. Esimerkiksi tori.fi on suosittu verkkokirppis, josta löytyy käytettyjä, mutta hyväkuntoisia tuotteita.  

Jos Noémieltä kysytään, myös huvitukset kuuluvat opiskelijan elämään. Esimerkiksi keikkaliput voivat kuitenkin olla kalliita. Noémie vinkkaakin vapaaehtoistyön mahdollisuudesta. 

”Suomessa on paljon festivaaleja. Kun lähdet jollekin niistä vapaaehtoistyöhön, saat nauttia festareista maksutta ja tapaat samalla uusia ystäviä.” 

Sosiaaliset suhteet: Miten löytää ystäviä Suomessa? 

Opiskeluelämä vieraassa maassa on aina vähän erilaista, tulitpa mistä hyvänsä. Jokainen Satakielelle vinkkejään jakanut henkilö kertoi tunteneensa ainakin ajoittain, ettei omaa paikkaa tahdo löytyä. 

Omalla aktiivisuudella asiaan voi kuitenkin vaikuttaa. Korkeakoulut ovat täynnä erilaisia opiskelijajärjestöjä. Niiden toimintaan osallistumalla tutustuu toisiin opiskelijoihin. 

Järjestötoiminta voi myös näyttää hyvältä CV:ssä, Alisa muistuttaa. Toiminnan opiskelijajärjestön hallituksessa voi listata ansioluetteloon luottamustoimeksi. 

Patricia Witte vinkkaa Erasmus Student Network (ESN) -järjestöstä. Se on Euroopan suurin opiskelijajärjestö, joka keskittyy opiskelijaliikkuvuuteen ja korkeakoulutuksen kansainvälistymiseen. ESN järjestää erilaisia tapahtumia, joissa voi tutustua muihin kansainvälisiin opiskelijoihin. 

Muualta tulleen on kuitenkin helppo jämähtää niin sanottuun kansainväliseen kuplaan, Patricia sanoo. 

”On vaikea tutustua suomalaisiin, jos ei puhu suomea kovin hyvin.” 

Patricia itse aloitti suomen ja ruotsin opinnot jo ennen Suomeen tuloa ja on jatkanut niitä opintojensa ohella. Hän on myös etsinyt suomalaisia kavereita, joiden kanssa voi puhua kieltä.  

Hän liittyi myös Åbo Akademin saksan opiskelijoiden ainejärjestöön, jonka kautta tutustui muihin suomalaisiin opiskelijoihin. Häntä kiinnostivat myös järjestön monet tapahtumat. 

Kerhoja, kahviloita, kursseja 

Suomalaisiin voi tutustua myös työväenopiston kursseilla, vinkkaa Noémie. Ne ovat yleensä todella edullisia ja samalla oppii monenlaisia taitoja, esimerkiksi teatteria, keramiikkaa, joogaa tai musiikkia. 

Käytännössä kaikilta paikkakunnilta löytyy myös erilaisia kielikahviloita, kerhoja ja yhdistyksiä. Niiden toiminnassa tutustuu ihmisiin ja pääsee edustamaan yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. 

Ja jos sopivaa yhdistystä ei ole valmiina, aina voi perustaa oman, Noémie vinkkaa. 

”Miksipä ei? Luultavasti on olemassa muitakin ihmisiä, jotka tykkäävät samoista asioista kuin sinä!” 

Yuliian mielestä tärkeintä on kuitenkin oikea asenne. 

”Älä pelkää koetella voimiasi! Joskus aliarvioimme itseämme, mutta toisinaan saatammekin osua oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Kaikki voi onnistua!”