Toivoa muusikoille: avustushanke toimittaa soittimia sodan koettelemaan Ukrainaan

Soitinhankintojen rahoittamiseksi Iryna järjestää hyväntekeväisyyskonsertteja ja esiintyy itse usein huilistina ja kapellimestarina. Kuvassa on joulukonsertti Temppeliaukion kirkossa. KUVA: NADIIA FEDOROVA
Ukrainalainen huilisti Iryna Gorkun-Silén auttaa sodan runtelemia Ukrainan musiikkikouluja ja muusikoita Suomesta käsin. Musiikin oppiminen jatkuu lahjoitettujen soittimien avulla.

Nadiia Fedorova

Julkaistu 27.12.2024 klo 12:13

Muokattu 27.12.2024 klo 12:21

Isä ja tytär saapuvat huilu mukanaan Ukrainalaiseen keskukseen Helsingissä. He ovat tulleet lahjoittamaan soittimen, jota tyttö ei enää tarvitse. Se lähetetään Ukrainaan, jossa huilu tuo musiikkia – ja toivoa – sodan keskelle jääneelle nuorelle muusikolle.

Soittimien lahjoittaminen sai alkunsa Suomessa asuvan ukrainalaisen muusikon Iryna Gorkun-Silénin auttamishalusta. Taustalla on myös henkilökohtainen kokemus. Kun Iryna oli pieni lapsi, hänen perheellään ei ollut varaa ostaa tyttärelleen soittimia. Irynan opettaja liikuttui kuullessaan lahjakkaan tytön tilanteesta ja kertoi asiasta huiluvalmistajan edustajalle. Tämä lahjoitti Irynalle huilun. 

”Se tuntui sadulta”, Iryna muistelee. Nyt tarina motivoi häntä auttamaan muita.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi, Iryna ryhtyi vapaaehtoistoimintaan. Ensin hän järjesti hyväntekeväisyyskonsertteja kerätäkseen varoja humanitaariseen apuun. Pian syntyi myös idea ukranainalaisten muusikoiden auttamisesta.

Kaksi harppua

Iryna kirjoitti Facebookiin viestin, jossa pyysi seuraajiltaan tietoa apua tarvitsevista musiikkikouluista ja -oppilaista Ukrainassa. Ensimmäisten vastausten joukossa oli nuoren harpunsoittajan, Zariana Priadkan, äidin pyyntö. Venäläisjoukot olivat tuhonneet perheen kodin Kiovan alueella. Samalla katosi myös harppu, jonka Zariana oli vuokrannut musiikkikoulustaan.

Tarina kosketti Irynaa, ja hän käynnisti varainkeruun. Se tuotti riittävästi lahjoituksia kahden harpun hankkimiseen. Toisella niistä korvattiin koulun menettämä soitin. Toisen Zariana sai ikiomakseen. 

”Hänen perheelleen se oli kuin ihme”, Iryna sanoo. 

Menestys innoitti häntä tekemään toiminnasta jatkuvaa. Siihen hän sai tukea Ukrainalaisten yhdistykseltä Suomessa.

Sota on tuhonnut musiikkikouluja eri puolilla Ukrainaa, joten avunpyyntöjä tuli runsaasti.

Borodiankassa venäläisten pommittama musiikkikoulu sai lahjoituksena huilun ja tietokoneen. Balakliassa ryöstettyyn kouluun tarvittiin kipeästi jopa perustarvikkeita nuoteista nuottitelineisiin. 

Venäjän miehityksen aikana vaurioitunut Makarivin musiikkikoulu on saanut viuluja, jousia, jalustoja ja muita tarvikkeita. KUVA: ANNA STAVYCHENKO

Hankkeen puitteissa on tuettu myös yksittäisiä muusikoita – lapsia ja aikuisia – jotka ovat menettäneet soittimensa miehityksessä tai ilmahyökkäyksissä. 

Ostoja ja lahjoituksia

Irynan käynnistämä hanke on nyt toimittanut lähes kahden vuoden aikana ukrainalaisille muusikoille kymmeniä soittimia, tarvikkeita ja varusteita.

Varat soittimien hankintaan kerätään hyväntekeväisyyskonserteilla. Rahankeräyksen lisäksi konserttien tavoitteena on edistää ukrainalaista kulttuuria ja tutustuttaa suomalainen yleisö ukrainalaiseen musiikkiin. 

”Suomessa tiedetään ukrainalaisista säveltäjistä vain vähän”, Iryna toteaa. ”Jotkut myös luulevat heitä virheellisesti venäläisiksi.”

Iryna on myös ollut yhteydessä suomalaisiin musiikkikouluihin ja pyytänyt soitinlahjoituksia. Kouluista tietoa hankkeesta on levitetty oppilaiden perheille, joista monet ovat halunneet osallistua lahjoituksin. 

Osa tarinoista on hyvin koskettavia. Eräässä konsertissa suomalaismies tarjosi lahjoitettavaksi alttoviulua, jota hänen edesmennyt vaimonsa oli soittanut. Miehelle oli tärkeää, että soitin päätyisi merkitykselliseen käyttöön.

Yksi hankkeen suurimmista haasteista on soittimien turvallinen ja kohtuuhintainen kuljettaminen Ukrainaan. Vaikeinta se on suurimpien instrumenttien kohdalla. 

Rahan säästämiseksi ja riskien vähentämiseksi Iryna pyrkii aina kun mahdollista ostamaan soittimet Ukrainasta. Usein hän on kuitenkin toimittanut lahjoitukset henkilökohtaisesti, matkustamalla Ukrainaan vaaroista huolimatta.

Musiikki on maailma, joka antaa toivoa

Aluksi avustushankkeessa keskityttiin pommituksista tai miehityksestä kärsineiden koulujen ja muusikoiden auttamiseen. Ajan myötä avustuskohteiden valikoima on laajentunut. 

”Sota on vaikuttanut kaikkiin muusikoihin Ukrainassa”, Iryna kertoo. Hän saa paljon avunpyyntöjä, mutta kertoo yrittävänsä toteuttaa ne kaikki. 

Tällä hetkellä varoja kerätään rintamalta kotiutetulle ukrainalaissotilaalle. Tarkoituksena on hankkia hänelle soitin. 

Sotilas toivoo musiikin pariin palaamisen auttavan häntä toipumisessa. Myös Iryna uskoo, että musiikki voi auttaa sotilasta selviytymään sodan aiheuttamista psykologisista traumoista.

Suomen-ukrainalaisten esimerkki on innoittanut vastaavia aloitteita myös muissa maissa. Esimerkiksi Ranskassa Anna Stavychenko järjesti Pariisin filharmonisen orkesterin merkittävän soitinlahjoituksen ukrainalaisille musiikkikouluille.

Irynalle musiikki on enemmän kuin ajanvietettä – se on selviytymiskeino. 

”Monille ukrainalaislapsille musiikki on maailma, joka antaa toivoa”, hän selittää. ”Musiikkia soittamalla he voivat tukea itseään ja muita vaikeimpinakin aikoina.”

Iryna uskoo myös, että nuorten muusikoiden tukeminen edistää ukrainalaisen kulttuurin säilymistä.

”Millainen tulevaisuus Ukrainalla olisi ilman maata edustavia taiteilijoita?”