Turvapaikanhakija voitti ensi kertaa Suomen mestaruuden – Venäjältä paennut curling-pelaaja ja LGBTQ-aktivisti teki historiaa 

Margarita Evdokimova aloitti curlingin harrastamisen uudelleen kolmen vuoden tauon jälkeen.
Margarita Evdokimova on ollut Suomessa turvapaikanhakijana reilun vuoden. Sen aikana hän on ehtinyt palata kilpaurheiluun, aloittaa uuden ammatin opinnot ja auttaa vapaaehtoisena psykologina Venäjältä paenneita.

Aleksandr Trifonov

Sercan Alkan

Julkaistu 11.03.2025 klo 4:29

Muokattu 11.03.2025 klo 4:38

Прочитать версию статьи на русском языке>>>

Curlingin naisten Suomen mestaruus ratkaistiin Joensuussa 2. helmikuuta. CC Dominant Eye (CCDE) voitti ratkaisevassa ottelussa Ålands Curlingclubbin. Voiton myötä CCDE:n pelaajasta Margarita Evdokimovasta tuli ensimmäinen Suomen mestaruuden voittanut turvapaikanhakija. 

”Voitto oli yllätys, sillä olimme ainoa joukkue, joka pelasi kolmella pelaajalla neljän sijaan”, Evdokimova kertoo Helsingissä pari viikkoa mestaruuden ratkeamisen jälkeen.  

Curling on laji, jossa kaksi joukkuetta liu’uttaa painavia graniittikiviä vuorotellen kohti maalialuetta. Kivien suuntaa ja nopeutta hallitaan erityisillä harjoilla, joilla jäätä puhdistetaan kivien edestä.  

Vaikka laji saattaa vaikuttaa kevyeltä, curling on fyysisesti vaativaa, Evdokimova sanoo. Ottelut kestävät usein 2-3 tuntia. Suomen mestaruus merkitsee hänelle paljon. 

”Olen valtavan tyytyväinen, koska en ole aiemmin ikinä voittanut mestaruutta. Tämä oli ensimmäinen kilpailuni Suomessa ja se meni upeasti.” 

Kertaalleen haudattu curling-ura 

Margarita Evdokimovan piti olla jo lopettanut curlingin pelaaminen. Hän on lähtöisin Venäjältä, jossa hän pelasi lajia ammattimaisesti vajaat kymmenen vuotta.  

Hän löysi curlining pariin sattumalta vuonna 2013. Silloin laji oli Venäjällä vielä hyvin tuntematon. Se sai kuitenkin nostetta vuoden 2014 olympialaisten myötä.  

Vuodesta 2016 alkaen Evdokimova kilpaili Pietarin kaupungin joukkueessa. Vuotta myöhemmin hän nousi Venäjän maajoukkueeseen ja aloitti miesten ja naisten yhdistelmäjoukkueessa. 

Venäjän mestaruutta hän ei kuitenkaan koskaan voittanut. Parhaaksi saavutukseksi jäi hopeasija.  

Vuonna 2021 hän päätti lopettaa urheilu-uransa. Syynä oli uupumus. 

”Olin yhdistänyt elämässäni urheilun ja psykologian opinnot. Halusin menestyä molemmissa. Lopulta oli kuitenkin pakko valita curlingin ja psykologin ammatin välillä.” 

Evdokimova kuuluu seksuaalivähemmistöön. Jo Venäjällä asuessaan hän ajoi aktiivisesti LGBTQ-yhteisön asiaa. Hän esimerkiksi toimi vapaaehtoisena psykologina LGBTQ-järjestössä. 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vähemmistöjen vaino kiihtyi Venäjällä. Seksuaalivähemmistöt ja -aktivistit ovat yksi pahimmin kohteeksi joutuneista ryhmistä. 

Evdokimovan tyttöystävä pakeni Suomeen vuonna 2022. Vuotta myöhemmin Evdokimova seurasi häntä. He ovat hakeneet turvapaikkaa perheyksikkönä.  

”Halusin vain löytää jonkin tavan harrastaa liikuntaa” 

Toistaiseksi tulevaisuus on epävarma. Hän ja hänen puolisonsa ovat käyneet Maahanmuuttoviraston turvapaikkahaastattelussa, mutta odottavat vielä päätöstä.  

Silti Evdokimova on jo panostanut kotoutumiseen. Hän on opiskellut ruotsia ja hakenut opiskelupaikkaa. Lopulta sellainen myös löytyi: floristin koulutus ruotsinkielisessä oppilaitoksessa.  

Lisäksi hän toimii vapaaehtoisena psykologina psykologina Kovcheg-järjestössä, joka auttaa Venäjältä paenneita, sekä Vykhod-ryhmässä, joka puolustaa LGBTQ-ihmisten oikeuksia. 

“Maahanmuuttoviraston päätöstä odottaessa psyykkinen kuormitus on suuri”, Evdokimova sanoo. ”Urheilu ja muut harrastukset ovat minulle tapa selviytyä henkisesti.”  

Se, että Evdokimova päätyi Suomessa takaisin curlingin pariin, on pitkälti sattumaa. Hän ei suunnitellut paluuta kilpaurheiluun. 

”Halusin vain löytää jonkin tavan harrastaa liikuntaa”, hän sanoo. ”Suomessa on paljon urheilumahdollisuuksia kesällä, mutta vähemmän talvella.” 

Pääkaupunkiseudulla on vain yksi curlinghalli, ja se sijaitsee Oulunkylässä Helsingissä.

Helsingissä sijaitsee kuitenkin curling-keskus. Evdokimova otti siihen yhteyttä ja kysyi, olisiko turvapaikanhakija tervetullut harjoituksiin. Vastaus oli myönteinen.  

”Curlingin pariin palaaminen pelotti. Ajattelin, että olen unohtanut kaiken”, Evdokimova kertoo.  

Pelko katosi kuitenkin heti ensimmäisessä harjoituksessa.  

”Se oli puhdasta nautintoa!” 

Ajatus SM-kilpailuista kuulosti alkuun vitsiltä 

Alun perin ajatuksena oli pelailla kerran viikossa omaksi ilokseen. Seuran omistaja kuitenkin ehdotti, että Evdokimova liittyisi joukkueeseen, joka pelaa CC Dominant Eye -nimellä.  

Sattumalta lokakuussa 2024 mukaan liittyi myös Kanadasta kotoisin oleva nainen. Näin muodostui kolmen hengen joukkue. 

Kun ajatusta SM-kilpailuista nousi esiin, se tuntui Evdokimovasta aluksi vitsiltä. Tammi-helmikuun vaihteen turnaukseen oli aikaa alle puoli vuotta. 

”Ajattelin ensin, että varmasti te vitsailette. Mutta teimme siitä tavoitteen ja aloitimme harjoittelun tosissaan.” 

Kuuden joukkueen turnaus oli tasainen. Kun kaikki joukkueet olivat kohdanneet toisensa, kärkikaksikko oli tasapisteissä. Voittaja ratkottiin lopulta tie-break -ottelulla.  

Normaalisti Suomen mestaruus avaa paikan karsintakilpailuun, josta parhaat joukkueet etenevät Euroopan mestaruuskilpailuihin. CCDE ei kuitenkaan voi osallistua, sillä turvapaikanhakijana Evdokimovalla ei ole oikeutta poistua maasta.  

”Joukkueessa kaikki tietävät tilanteeni”, Evdokimova sanoo. ”He sanovat, että tärkeintä ei ole curling, vaan oleskeluluvan saaminen.” 

Joukkueesta onkin tullut hänelle henkireikä. 

”Aluksi pelkäsin, etteivät suomalaiset haluaisi olla tekemisissä kanssani, koska heitä pidetään hiljaisina ja varautuneina. Mutta kaikki ovat olleet avoimia ja ymmärtäväisiä.”