Venäläistaustaiset ”Suur-Suomen sotilaat” haikailevat suomalais-ugrilaisten kansojen yhteisöä 

Suomalais-ugrilaiset kansat asuvat pääasiassa Suomen, Viron, Venäjän ja Unkarin alueilla. KUVA: WIKIMEDIA
Muutaman aktivistin muodostama äärinationalistinen yhteisö ajaa Venäjän Karjalan itsenäisyyttä ja puhuu Euroopan suomalaisuudelle muodostamasta uhasta.

Aleksandr Trifonov

Julkaistu 19.12.2024 klo 12:20

Muokattu 19.12.2024 klo 12:20

Suomeen on perustettu uusi äärinationalistinen yhteisö nimeltä Suur-Suomen sotilaat. Ryhmä koostuu toistaiseksi vain muutamasta aktiivista. Poikkeuksellisen siitä tekee jäsenten tausta. Kaikki ovat kotoisin Venäjältä.  

Suur-Suomen sotilaat kertoo edustavansa panfennougrismia. Kysessä on ideologia, joka haluaa yhdistää suomalais-ugrilaiset kansat yhdeksi kulttuuriseksi ja mahdollisesti myös poliittiseksi yhteisöksi. Mukana on myös ajatuksia kulttuurisesta ylemmyydestä, nationalismista ja muiden ryhmien vaikutuksen vastustamisesta. 

Ainakin osan aktivisteista tausta on Venäjän suomalais-ugrilaisissa kansoissa. Osa taas määrittelee itsensä pomoreiksi. Venäläisessä etnografiassa pomorilla tarkoitetaan pohjoisten venäläisten ryhmää. Erotuksena muusta Venäjän pohjoisesta maaseutuväestöstä, pomorit harjoittivat pääelinkeinonaan kalastusta. 

Kaikki Suur-Suomen sotilaat puhuvat venäjää. Suomen kieltä he vasta opettelevat. 

Satakieli tapasi kaksi yhteisön edustajaa: ryhmän puhemiehen, joka kutsuu itseään Artur Ankalaiseksi ja aktivisti Vladislav Oleinkin. Kumpikin asuu tällä hetkellä Suomessa. 

Ankalainen korostaa tulevansa suomalais-ugrilaisesta taustasta ja kertoo osallistuneensa karjalaiseen kansallisliikkeeseen noin 10 vuoden ajan. Hän ei kuitenkaan suostu kertomaan, miltä Venäjän alueelta hän on kotoisin. Varmuutta ei ole myöskään siitä, onko Artur Ankalainen hänen oikea nimensä. 

Vladislav Oleinik kutsuu itseään karjalaiseksi pomoriksi ja sanoo olevansa myös Ukrainan ruotsalaisten jälkeläinen. Hänkin kertoo osallistuneensa karjalaiseen liikkeeseen jo Venäjällä aiemmin.  

Kaikkea hänenkään kertomaansa ei ole mahdollista varmentaa. Se kuitenkin tiedetään, että vuoden 2024 alussa Venäjä julisti Oleinikin “ulkomaiseksi agentiksi“. Se merkitsee käytännössä kansalaisoikeuksien menetystä.  

“Ulkomainen agentti” ei voi asettua ehdolle vaaleissa, ei opettaa eikä työskennellä tietyissä valtion viroissa. Hänen on pidettävä monimutkaista kirjanpitoa ja raportoitava kaikista tuloistaan. Mikäli hän julkaisee jotain, edes sosiaalisessa mediassa, hänen on ilmoitettava erikseen olevansa vieraan valtion asiamies. ”Ulkomaiseksi agentiksi” julistaminen on tyypillinen Putinin hallinnon toisinajattelijoihin kohdistama sortotoimi. 

Ristiriitainen suhde Karjala-aktivisteihin 

Aktivistien mukaan Suur-Suomen sotilaat -liikkeen muodostuminen alkoi noin kaksi vuotta sitten kun Ankalainen, Oleinik ja eräs kolmas aktivisti saapuivat Suomeen. Ankalaisen mukaan Suomi valikoitui asuinmaaksi muun muassa siksi, että se on ”suomalais-ugrilainen maa, jossa yhteisön jäsenet tuntevat olonsa erityisen mukavaksi”. Kaikki kolme ovat hakeneet Suomesta poliittista turvapaikkaa, mutta hakemusten käsittely on yhä kesken. 

Artur Ankalainen sanoo Suur-Suomen sotilaiden motiivina olevan vastustaa imperialistista politiikkaa, jota Moskovan hallinto kohdistaa Venäjän suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Suomen näkökulmasta olennaista on se, että järjestö vastustaa myös globalisaatiota, jonka he kokevat uhkaavan suomalaista kansallista identiteettiä. 

Konkreettisiksi tavoitteiksi Ankalainen mainitsee suomalais-ugrilaisen yhteisön luomisen Suomeen. Se koostuisi ainakin osin Venäjältä lähteneistä poliittisista emgiranteista. 

”Pidämme yhteyttä yhä Venäjällä oleviin karjalais-nationalistisiin aktivisteihin ja yritämme valmistella heille olosuhteita paon varalle”, Ankalainen sanoo. ”Kannatamme itsenäistä Karjalaa. Siitä tulee taloudellisesti ja poliittisesti itsenäinen valtio, ​​​​puskurivyöhyke Suomen ja EU:n sekä tulevien, nyky-Venäjästä jäljelle jäävien alueiden välillä. Se olisi kaikkien etu.” 

Tästä huolimatta Suur-Suomen sotilaat vastustavat osaa karjalaisaktivismista Suomessa. Ajattelutapa, jossa suomalaista kulttuuria ja suomalaisia pidetään kolonialistisina, edustaa heille äärivasemmistolaisuutta. 

Yhteisö uskoo vaikuttaneensa Kiljusen potkuihin 

Yhteisöllä on myös Suomea koskevia tavoitteita. Ankalainen kertoo olevansa huolissaan ”suomalais-ugrilaisen identiteetin” säilymisestä. 

”Ensisijaisesti tämä koskee kieltä. Koska eurooppalaisiin kieliin tulee niin paljon lainasanoja englannista, myös suomen kieli on vaarassa. Täällä on jo suomen ja englannin kaksikielisyys.” 

”Myös kulttuurissa ja arkielämässä otetaan paljon vaikutteita globaalista maailmasta, mikä on väärin. Eurooppa hävittää Suomesta suomalaisuutta. Näin jatkuu, kunnes syntyy kansallisia yhteisöjä, jotka alkavat elvyttää kulttuuriaan.” 

Panfennougristit yrittävät jo osallistua Suomen politiikkaan. 

Ankalainen ja Oleinik ovat sitä mieltä, että suuri yleisö kiinnitti huomiota SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen lausuntoihin itärajan avaamisesta Suur-Suomen sotilaiden sosiaalisen median julkaisujen ansioista. Kiljunen joutui lausuntojensa vuoksi eroamaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.  

Aktivisteilla ei ole esittää todisteita yhteydestä julkaisujensa ja Kiljusen saamaan mediahuomion tai SDP:n päätösten välillä. 

Tutkija: Pieni, mutta mahdollinen riski 

​​​​​Suur-Suomen sotilaat on ideologialtaan äärinationalistinen. Aktivistien ryhmä on pieni, eikä sillä juuri ole käytännön vaikutusta Suomessa tai Venäjällä. Mutta voiko tilanne muuttua? 

Jyväskylän yliopiston dosentti, äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen pitää mahdollisena, että Suur-Suomen sotilaat pyrkisi yhteistyöhön suomalaisten ääriliikkeiden kanssa.  

Se voisi lisätä väkivallan riskiä paikallisella tai kansallisella tasolla. Äärinationalististen liikkeiden väkivalta voisi kohistua esimerkiksi pakolaisiin tai liikkeiden poliittisiin vastustajiin. 

Suur-Suomen sotilailla ilmeisesti onkin jo jonkinlaisia yhteyksiä suomalaisiin oikeistoryhmiin. Silti ryhmän aiheuttama riski on Kotosen mukaan pieni.